Interessante websites over geschiedenis

Op deze pagina vind je een aantal interessante websites over geschiedenis die de moeite waard zijn om eens een bezoekje te brengen.  De websites staan in een willekeurige volgorde. Nieuw toegevoegde websites worden steeds bovenaan geplaatst.

Klik op het logo van de website die je wenst te bezoeken.

 

 


 

  

Op de Simon Stevin website vind je een bron aan informatie over historische versterkingen zoals forten, omwallingen, bunkerstellingen en andere historische verdedigingswerken.

 

 

  

Op de website van het Online Titanic Museum vind je een virtuele tentoonstelling van diverse artefacten gelinkt aan de Titanic, haar zusterschepen en de White Star Line.

 

 

  

Op de website van ViralForest kan je in 3 minuten zien hoe de grenzen van Europe de laatste 1000 jaar gewijzigd zijn.

 

  

Op de website van ICT in de geschiedenisles vind je een hele reeks aan interessante oefeningen over geschiedenis.

 

  

Op Bestor (Belgian Science and Technology Online Resources) kom je alles te weten over wetenschapsgeschiedenis. Bestor is een tweetalige online databank over de Belgische wetenschappen tijdens de laatste drie eeuwen. Je kan er in Nederlands en Frans gericht zoeken in meer dan tweeduizend artikels over belangrijke en minder bekende Belgische geleerden, wetenschappelijke instellingen, gebeurtenissen, prijzen, tijdschriften en genootschappen. Elk artikel bevat portretten en afbeeldingen of linken naar online raadpleegbare bronnen.  

 

Bestor is een peer reviewed project van Belspo onder de vleugels van de Royal Academies for the Arts and Sciences of Belgium. Meer info vind je op Bestor.be.  

 

 

  

De website isgeschiedenis.nl is de website van Geschiedenis Magazine, een historische magazine boordevol interessante artikels over geschiedenis.

 

 

 

 

Op de website Historiks.com, History in motion, vind je een hele reeks aan historisch beeldmateriaal zoals documentaires, nieuwsberichten, origineel beeldmateriaal en zo veel meer. Het beeldmateriaal is gegroepeerd rond 5 thema's: Wereldoorlog 1, Wereldoorlog 2, de Koude Oorlog, historische figuren en varia. 

 

 

 

 

Het YouTube-kanaal van British Pathé met 85000 historische nieuwsberichten en documentaires. 

 

 

 

 

De website 'Europeana Colections' wil tegen 2014 maar liefst 400.000 bronnen over Wereldooorlog 1 publiek en gratis beschikbaar maken. De website is een initiatief van de nationale bibliotheken van acht landen.

 

 

 

 

EUscreen is een website met een gratis aanbod van video's, audiobestanden, beelden en teksten van Europese zenders en audiovisuele archieven. Je vindt er inhoud vanaf 1900 tot op de dag van vandaag. Met dank aan Hugo Moors voor het doorgeven van deze link!

 

 

 

 

Een website waar je naar hartelust kan speuren in de geschiedenis van de westhoek. Met dank aan Mon Biebuyck voor het doorgeven van deze link!

 

 

 

 

Op deze website van het Liberaal Archief vind je de oorlogsfoto's van Jean Pecher, een liberale amateur-fotograaf en soldaat tijdens Wereldoorlog 1. Met dank aan Frederik Schepers voor het doorgeven van deze link!

 

 

 

 

Deze website brengt digitale reconstructies van wapens uit de geschiedenis. Met dank aan Marcel Rouffa voor het doorgeven van deze link!

 

 

 

 

De website van het Rijksarchief van België.

 

 

 

 

Publiek geheim, de website van het bijzonder interessante Canvas programma over geschiedenis.

 

 

 

 

Worldwar2propaganda is een website waar je een heleboel beeldmateriaal, foto's muziek, radio-uitzendingen en speeches kan bekijken van Wereldoorlog 2.

 

 

 

 

Japan Air Raids.org is een website over de luchtaanvallen op Japan tijdens Wereldoorlog 2. Met dank aan Benoit Constant voor het doorgeven van deze link.

 

 

 

 

 

Toporopa is een website waar je op een speelse wijze een heleboel informatie vindt over Europa zoals bv. de landen waar met de Euro betaald wordt, een aantal belangrijke Europese veldslagen, de vlaggen van Europa etc. Met dank aan Patrick Verlinde voor het doorgeven van deze link.

 

 

 

 

 

De Third Reich in Ruins website toont een hele reeks foto`s van bezienswaardigheden uit Nazi-Duitsland. Met dank aan Bruno Marckx voor het doorgeven van deze link.

 

 

 

 

 

History for Music Lovers is een YouTube kanaal van Amerikaanse geschiedenisleerkrachten. Op het kanaal vind je bekende songs die opnieuw werden opgenomen maar dan met een tekst over een historische gebeurtenis of een historische figuur.

 

 

 

 

 

Op de website van de Ellis Island Foundation, genoemd naar het eiland in de haven van New York waar gedurende tientallen jaren miljoenen mensen uit alle hoeken van de wereld aankwamen op zoek naar een nieuwe start in Amerika, kan je op zoek gaan naar voorouders, familie of vrienden die op Ellis Island zijn toegekomen.

 

 

 

 

 

 

Op de website van LensCulture staat een fotoreeks van een dame aan een schietkraam op de kermis. Op het eerste zicht niet echt iets speciaals, maar het bijzondere aan deze fotoreeks is dat de dame van 1936 tot 2008 bijna elk jaar naar het schietkraam trok en dat er telkens een foto werd genomen.  Je krijgt door deze fotoreeks dan ook een mooi beeld van de mode  en de fotografie gedurende  72 jaar. Met dank aan Mani Soundararajan voor het doorgeven van deze link.

 

 

 

 

De website van media Rich Learning behandelt de geschiedenis van Amerika in de 20ste eeuw. Op deze website kan je een massa documentaires bekijken over onderwerpen zoals de Koude Oorlog, Wereldoorlog 1, Wereldoorlog 2, de Sixties, de Vietnam oorlog, ...

 

 

 

 

De website van het United States Holocaust Memorial Museum. Op deze website vind je ontzettend veel informatie over de Holocaust, inclusief een encyclopedie over de Holocaust. Met dank aan Sabine Herregodts voor het doorgeven van de link.

 

 

 

 

Daryl Cagle's cartoonblog is een website waar je een heleboel cartoons kan bekijken over allerlei (politieke) onderwerpen. Met dank aan Patrick Verlinde voor het doorgeven van de link.

 

 

 

 

 

V2 Platform is een website over de V2 vergeldingswapens van Nazi-Duitsland. Op de website kan je ook een volledig boek over de V2 vergeldingswapens raadplegen en lezen. Klik hier om het boek te bekijken. Met dank aan Koen Mees van 6 IW (schooljaar 2010-2011) voor het doorgeven van de link.

 

 

 

 

 Strijdbewijs is een website vol informatie over Wereldoorlog 2 zoals D-day, het Ardennen offensief, Operatie Market Garden, de Maginot-linie, militaire vliegtuigen, duikboten en zoveel meer. Met dank aan Koen Mees van 6 IW (schooljaar 2010-2011) voor het doorgeven van de link.
 

 

 

 360tr. Een website waar je panoramische foto's van historische plaatsen zoals bijvoorbeeld de Aya Sophiade klaagmuur in Jeruzalem, de Al Aksa moskee in Jeruzalem en de Heilige Grafkerk in Jeruzalem kan bekijken. Met dank aan Patrick Verlinde voor het doorgeven van de link.
 

 

 

 YTTM, de YouTube Time Machine. Selecteer een jaartal en je krijgt een heleboel filmpjes uit het geselecteerde jaar te zien. Leuke manier om bv. te weten te komen welke muziekstijl er in je geboortejaar populair was, welke films er toen in de cinema gespeeld werden en zoveel meer.
 

 

 

 History BBC, een website van het Britse BBC, volledig gewijd aan geschiedenis. In het Engels, maar een prachtige website met een schat aan informatie.
 

 

 

 Wikipedia, de gratis online encyclopedie. Bevat een schat aan historische informatie.
 

 

 

 SchoolTV, een website uit Nederland met heel wat historisch beeldmateriaal.
 

 

 

 De website over geschiedenis van de Nederlandse omroep VPRO.
 

 

 

 Het geschiedeniskanaal op YouTube van de Nederlandse omroep VPRO.
 

 

 

 De website van de Amerikaanse TV-zender History. In het Engels en sommige video's kunnen we helaas in Europa niet bekijken, maar toch de moeite met heel wat informatie en beeldmateriaal over bv. Wereldoorlog II.
 

 

 

 Het historisch foto-archief van Life werd door Google op het internet geplaatst. Volledig vrij en gratis toegankelijk. Een indrukwekkende collectie.
 

 

 

 Het bekende YouTube. Mits enig en gericht zoekwerk is deze website een enorme bron aan kwalitatief historisch beeldmateriaal. Kritische zin bij het bekijken is wel een must.
 

 

 

 De zender National Geographic wijdt een gedeelte van zijn site aan geschiedenis.
 

 

 

 The Internet Movie Database, een website met ontzettend veel filminformatie.
 

 

 

 Het Geheugen van Nederland is het nationale programma voor de digitalisering van het Nederlands cultureel erfgoed. Het programma wil de (verborgen) collecties van archieven, musea en bibliotheken digitaliseren en beschikbaar stellen op Internet. Al het digitale materiaal -afbeeldingen, maar ook geluid, bewegend beeld en tekst- is te bekijken en te beluisteren via deze website.
 

 

 

 Geschiedenis.nl is een site met historische artikelen voor een breed publiek.
 

 

 

 De website van het In Flanders Fields Museum in Ieper.
 

 

 

 De website van het beroemde Le Memorial museum in Caen (Frankrijk).
 

 

 

 De website van het Nationaal Archief Nederland.
 

 

 

 De Nederlandse Ons Verleden website, met heel wat bronnen en afbeeldingen vertaald en bewerkt in het Nederlands.
 

 

 

 Op deze website vind je een uitgebreide verzameling foto's uit Wereldoorlog 1.
 

 

 

 World War 2 Planes, een website met een schat aan informatie over vliegtuigen die gebruikt werden tijdens Wereldoorlog 2.
 

 

 

 Op deze website van de Koninklijke Bibliotheek van Nederland kan je artikels raadplegen uit de belangrijkste Nederlandse kranten van 1600 tot (binnenkort) 1995. Nog niet alle kranten zijn opgeladen (het gebeurt stap voor stap), maar een bijzonder lovenswaardig initiatief dat hopelijk snel navolging vindt in België. 
 

 

 

 Op de website van Beeldbank WO2 vind je alle afbeeldingen van Wereldoorlog 2 van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD in één centrale databank. 
 

 

 

 De website van Geschiedenis Beleven is een Nederlandse website over geschiedenis in zijn vele facetten. Een website voor en door liefhebbers van geschiedenis.
 

 

 

 De website AeroCinema is een website over de geschiedenis van de luchtvaart.
 

 

 

 De website van Luft 46 brengt informatie over Duitse prototypes van vliegtuigen tijdens Wereldoorlog 2. Met dank aan Devi De Brucker voor het doorgeven van deze website.
 

 

 

 Op deze website vind je een uitgebreide verzameling van militaire foto's van voor Wereldoorlog 1 tot op de dag van vandaag. Met dank aan Devi De Brucker voor het doorgeven van deze website.
 

 

 

 Een website met een overzicht van heel wat propagandamateriaal van de Nazi's en Oost-Duitsland.
 

 

 

 Een website over de Grote Oorlog (Wereldoorlog 1).
 

 

 

 Een website over Wereldoorlog 1, een initiatief van de Westhoek. Je vindt op deze website een inventaris van alle monumenten, sites, begraafplaatsen en musea. Je kan zelfs het verloop van de Slag om de Ijzer van dag tot dag volgen.