Beeldfragmenten - Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog

 


 

 

 

Beeldfragment 06-01:
De veldslag om Monte Cassino

In juli 1943 vielen de geallieerden Sicilië binnen. Na de verovering van dit eiland startte de invasie van Italië. Hevige gevechten vonden plaats tussen de Duitse troepen en de geallieerden. Eén van de hevigste veldslagen in Italië was de veldslag van Monte Cassino. De Duitsers hadden zich op deze strategische berg ingegraven rond het klooster van Monte Cassino. Het duurde maanden alvorens de geallieerden Monte Cassino veroverden. Poolse troepen speelden een cruciale rol bij de verovering. Eenmaal Monte Cassino veroverd, lag de weg naar Rome open. Rome capituleerde op 4 juni 1944. Het getoonde fragment is een origineel Duits nieuwsbericht uit WO 2 over de slag bij Monte Cassino.

 

 

 

Beeldfragment 06-02:
De executie van Mussolini

In 1943 werd Mussolini afgezet. Met Duitse steun kwam hij echter opnieuw aan de macht. In 1945 vluchtte Mussolini. Tijdens zijn vlucht werd hij gevangen genomen en geëxecuteerd. Het beeldfragmnent is een origineel Brits nieuwsbericht uit WO 2 over de executie van Mussolini.

 

 

 

Beeldfragment 06-03:
Operatie Overlord
Begin juni 1944 startten de geallieerden in het westen operatie Overlord. Deze operatie, beter gekend onder de naam D-Day, was een succesvolle bestorming van de Duitse 'Atlantikwall' in Normandië.

 

 

 

Beeldfragment 06-04:
Saving Private Ryan trailer
Deze film van Steven Spielberg speelt zich af tegen de achtergrond van Opereatie Overlord. De film start met een adembenemende scene waarin Amerikaanse troepen Omaha beach bestormen.

 

 

 

Beeldfragment 06-05:
The Longest Day trailer
Zwart-wit film uit 1962 over D-Day, de landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944. De film geeft een historisch correcter beeld van deze dag dan 'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg. 'The longest day' verfilmt immers de landing op de verschillende 'beaches' (stranden), daar waar 'Saving Private Ryan' enkel de meest bloedige landing op Omaha Beach verfilmt.

 

 

 

Beeldfragment 06-06:
Toespraak van Stalin

Na de overwinning bij Stalingrad rukten de Russische troepen op naar Duitsland. Een toespraak van Stalin.

 

 

 

Beeldfragment 06-07:
Der Untergang trailer

In april 1945 stonden de Russen voor Berlijn. Op 30 april 1945 veroverden de Russen de Reichstag en pleegde Hitler zelfmoord. De film 'Der Untergang' vertelt het verhaal van de laatste dagen van Hitler in zijn Berlijnse bunker. Trailer van Der Untergang (The Downfall)

 

 

 

 Beeldfragment 06-08:
Flags of our Father trailer

Film over de invasie en de verovering door Amerikaanse troepen van het voor Japan strategisch gelegen eiland Iwo Jima tijdens Wereldoorlog 2. 'Flags of our fathers' vertelt de Amerikaanse kant van de invasie. 'Letters from Iwo Jima' (zie hieronder), vertelt dan weer de Japanse kant van de invasie. 

 

 

 

Beeldfragment 06-09:
Letters from Iwo Jima trailer

Film over de invasie en de verovering door Amerikaanse troepen van het voor Japan strategisch gelegen eiland Iwo Jima tijdens Wereldoorlog 2. 'Letters from Iwo Jima' vertelt de Japanse kant van de invasie. 'Flags of our fathers' (zie hierboven) vertelt de Amerikaanse kant van de invasie. 

 

 

 

Beeldfragment 06-10:
Reconstructie van de atoombom op Hiroshima
Reconstructie van het droppen van de atoombom op Hiroshima. Uit de serie Hiroshima.

 

De atoombom werd op Hiroshima gedropt door het vliegtuig de Enola Gay. de atoombom kreeg de naam Little Boy.

 

 

 

Beeldfragment 06-11:
Documentaire over de atoombom op Hiroshima
Documentaire over het droppen van de atoombom op Hiroshima.

 

 

 

Beeldfragment extra:
Beeld over de impact van een atoombom
Dit beeldfragment toont de vernietigende impact van een atoombom. Met dank aan Dimitri Avteniev van 6 IW (schooljaar 2010-2011) voor het doorsturen van het beeldfragment.

 

 


 

Terug naar de lespagina