Wereldoorlog 2: de USSR en de VSA in de oorlog

 


 

 

Naam van deze les:
Wereldoorlog 2: de USSR en de VSA in de oorlog (les 04 - 6des)

 

 

Korte samenvatting van deze les:
In deze les bekijken we hoe operatie Barbarossa van Nazi-Duitsland de USSR en de Japanse aanval op Pearl Harbor de VSA in Wereldoorlog 2 trokken.

 

Operatie Barbarossa was een nooit eerder geziene invasie waaraan miljoenen soldaten uit heel Europa deelnamen. Deze operatie werd door Nazi-Duitsland voorgesteld als een kruistocht tegen het bolsjewisme (communisme) van Stalin. In heel Europa werden burgers via propagandaposters opgeroepen om mee ten strijde te trekken tegen het gevaar van het goddeloze bolsjewisme. In de bijlagen vind je een overzicht van enkele van deze propagandaposters. In elk land werd door Nazi-Duitsland ingespeeld op de (historische) gevoeligheden van de bevolking om de burgers te overtuigen mee ten strijde te trekken tegen Stalin. Meer en meer stelde Nazi-Duitsland de strijd tegen het bolsjewisme voor als een strijd van Europa tegen het rode gevaar.

 

De Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 (Japan was op dat moment nog niet officieel in oorlog met de VSA) vernietigde een groot deel van de Amerikaanse vloot. In Amerika werd verbolgen op deze aanval gereageerd. Via propagandaposters werden de Amerikanen opgeroepen om hun land mee te verdedigen en hun steentje bij te dragen aan de oorlogsinspanningen van de VSA. In de bijlagen vind je ook een aantal van deze Amerikaanse propagandaposters.

 

 

Handboek (Historia T6):
Nee.

 

 

Beeldfragmenten:
Ja, klik hier voor de beeldfragmenten of op de beeldfragmentenafbeelding hiernaast.

 

 

PowerPoint presentatie:
Ja, zie hieronder.

 

 

Andere documenten of bijlagen:
Ja, propagandaposters van Nazi-Duitsland tegen het bolsjewisme.
Ja, propagandaposters van de VSA naar aanleiding van Pearl Harbor.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Naar lessenoverzicht 6des

 
BijlageGrootte
04-6des - Wereldoorlog 2 - de USSR en de VSA in de oorlog.pdf976.32 KB