Beeldfragmenten - Arbeid en samenleving (19de tot 21ste eeuw)

 


 

 

 

Beeldfragment 04-01:
BBC-reportage over de hongersnood in Ethipië in 1984

BBC-nieuwsreportage uit 1984 over de hongersnood in Ethiopië in hetzelfde jaar. Deze beelden schokten de hele wereld en overal werden hulpacties georganiseerd.

 

De kwaliteit van de beelden is iets minder, maar het historisch belang is groot, vandaar dat de beelden hier toch getoond worden.

 

 

 

Beeldfragment 04-02:
Eindeloze hongersnood in Ethipië
Documentaire over de eindeloze hongersnood die Ethiopië al teistert sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. 

 

Enkel te bekijken op YouTube.

 

 

 

Beeldfragment 04-03:
Band Aid - Do they know it's Christmas time

Videoclip van 'Do they know it's Christmas time' van Band Aid. Na het zien van de BBC beelden over de hongersnood in Ethiopië in 1984 richtte Bob Geldof (Boomtown Rats) Band Aid op om geld in te zamelen voor Ethiopië. Samen met Midge Ure van Ultravox schreef hij het nummer 'Do they know it's Christmas Time'. Op 25 november 1984 werd het nummer opgenomen en nog geen 24 uur later was het reeds te horen op de radio. 3 weken later waren er 2 miljoen exemplaren verkocht. Hiermee was de plaat de snelst verkochte single ooit in de UK.  Er werden in totaal 3,5 miljoen singles verkocht. Een jaar later organiseerde Bob Geldof het dubbelconcert Live Aid. 

 

 

 

Beeldfragment 04-04:
Band Aid - Do they know it's Christmas time (live - 1985)

Live versie van 'Do they know it's Christmas time' van Band Aid. Gebracht tijdens de Live Aid dubbelconcerten in 1985. 2 miljoen mensen bekeken deze benefietconcerten.

 

 

 

Beeldfragment 04-05:
USA for Africa - We are the world

Videoclip van 'We are the world' van USA for Africa. In navolging van Band Aid werd er ook in Amerika een nummer opgenomen voor Ethiopië en het goede doel. De initiatiefnemers waren Michael Jackson en Lionel Richie.

 

 

 

Beeldfragment 04-06:
Charlie Chaplin - Modern Times

In 1936 bracht Charlie Chaplin zijn  'Modern Times' uit. Een film waarin hij de werkomstandigheden in een 'moderne fabriek' aanklaagt.

 

 


 

Terug naar de lespagina